Dorin Iacob: Duș rece administrat de profesorul Jeffrey Sachs la Parlamentul European
După dusul rece administrat de J.D. Vance la conferința de pace de la München, Jeffrey Sachs mai administrează unul la fel de rece, Parlamentului European.
Cine este Jeffrey Sachs? Jeffrey Sachs este un membru al familiei Sachs, parteneră fondatoare a Bancii Goldman Sachs, cea mai mare bancă de investitii si securitate financiară din Statele Unite.
Jeffrey Sachs este unul dintre cei mai recunoscuri specialisti in geopolitică si macro-economie din lume. De peste 40 de ani a funcționat ca și consilier al ONU si a multor președinți din intreaga lume. A fost consilierul politic si economic al președinților ucrainieni Kuchma și Porosenko si cunoaste foarte bine Ucraina și problemele Ucrainei.
Ieri, Jeffrey Sachs s-a adresat Parlamentului European.
El și-a început conferința, amintindu-le conducătorilor europeni cine sunt, unde sunt si pentru ce sunt acolo:
„După 1991, odată cu dezintegrarea Uniunii Sovietice, întreaga planetă a crezut că începe Secolul American.
Pentru mai bine de 20 de ani, America a făcut ce-a vrut, fără nici o opoziție din partea altor state. Războiul din Yugoslavia, războaiele din Orientul Apropiat, Africa și Afghanistan. Europa a stat si a aplaudat setea de război a Americii.
În tot acest timp, Europa nu a avut un singur conducator care să merite respect. Nu a avut o politică externă, o voce, unitate sau claritate. Singurul lucru pe care l-a avut a fost loialitatea fată de America.
Nu lăsați ca un conducător American să vă fie Șef de Stat. Asa cum a fost cazul încă de la formarea Uniunii Europene. Descoperiți oamenii capabili, în stare să vă conducă în folosul Europei si pentru Europa.
Fiecare țară, fiecare uniune, organizație, grupare socială si chiar familie trebuie să își apere în primul rând propriile interese, si apoi să se gândească la integrarea lor într-o unitate social-politică mai largă.
Sunteți pe un continent din care faceti parte cu toții, ati făcut parte si veti face până la sfârsitul lumii. Nu vă puteti muta si nu puteti muta pe alții în afara lui.
Așa că cel mai important lucru este să învățați să trăiți în pace. Chiar dacă câștigați sau pierdeți un război, tot aici veti trăi, alturi de cei pe care i-ați inivins sau v-au învins.
Ar trebui să va gândiți serios la asta. Un război nu este un meci de fotbal. Sunt vieți pierdute si distrugeri care nu se uită pentru un timp îndelungat. Gândiți-vă că Rusia nu poate fi mutată si dacă o veti invinge, ceea ce este imposibil, va fi un dusman cu care veți trăi în coastă. Dacă vă va învinge, ceea ce este mult mai probabil, o să fiți umuliti și propaganda, oricât de elaborată, nu vă va spăla rușinea.
Un război cu Rusia, câștigat sau pierdut, nu va aduce nici un avantaj, numai pierderi.
Uitați-vă cu realitate la cum s-a schimbat situatia economică e Europei după ce ati încercat să izolati Rusia.
America este peste ocean, Rusia este aici, la usa voastră. Nu o puteti bate, si poate nu o puteți iubi. Dar politica nu este un conglomerat de sentimente, este un conglomerat de interese. Cunoașteți-vă interesele.
Propaganda că Putin vrea să restabilească Uniunea Sovietică sau ca vrea să ocupe toată Europa, este puierilă. Singuri vă amăgiti.
Ce vrea Putin de la acest război? Vă spun eu. Am fost acolo la Istanbul când s-a negociat am asistat la dezbateri si am citit fiecare document.
Când Zelensky, după 7 zile de la prima invazie, a zis că va negocia, Rusia și-a retras armata de pe teritoriul Ucrainei. Apoi Ucraina a întors spatele negocierilor pentru că Statele Unite le-a comandat asta conducatorilor ucrainieni si europeni.
I-am rugat pe conducătorii ucrainieni să nu rateze ocazia de a-și salva țara și suveranitatea. Nu ascultati de americani. Le-am amintit vorbele lui Kissinger: Să fii un dușman al USA este periculos, dar să-i fii un aliat este fatal.
Am observat politica și situatia economică din Estul Europei timp de 40 de ani. Am fost consilier al Guvernului Polonez in 1989, consilierul lui Gorbaciov și apoi al lui Yeltsin. Am fost consilierul presedintilor Ucrainei, Kuchma si Poposenko.
Cunosc în amănunt toata politica acestei regiuni. Cunosc direct fiecare persoană din toate administrațiile Americii de la presedentia lui Bill Clinton, încoace.
Toate aceste războaie, din ultimnii 40 de ani, au fost initiate de Statele Unite. Războaie fără un sfârsit clar si care au creat probleme pe termen long. Politicieni ca Cheney, Wolfowitz, Rumsfeld, Nuland, au crezut că întreaga lume apartine Statelor Unite.
Războiul din Iraq, caruia Franța si Germania i s-au opus a fost ultima dată când Europa a avut o voce. O voce slabă, dar o voce care s-a opus setei de război americane. De atunci, Europa a făcut numai ce a vrut America.
Acum, politica Americii și-a schimbat cursul. Nu pentru că a devenit mai umanitară ci pentru că nu mai are puterea pe care a avut-o. Este înclinată mai mult spre pace si dezvoltare economică.
Statele Unite au fost cele care au dat tonul politicii globaliste si a căzut singură în capcana pe care o pregătea pentru restul lumii. A contrubuit la dezvoltarea economică a Chinei, crezând că chinezii vor deveni americani. Avea nevoie de o alta America în acea parte de lume. Au subestimat cultura, credința si patriotismul poporului chinez. China este singura țară din lume, unde guvernul este al poporului și lucrează direct pentru popor. Este singura tară din lume ca a eradicat corupția de la nivelul aparatului politic si administrativ. […]
Europa și-a pierdut suveranitatea după 1991 când NATO s-a extins si a adus armată americană în fiecare țară membră.
Până nu de mult, orice țară care nu avea armată americană pe teritoriul ei, era considerată o țară inamică.
În conceptia americană, neutralitate si suveranitate sunt niste cuvinte murdare. Probabil cele mai murdare. Dacă esti un inamic, te știm de inamic, dar daca ești neutru… esti un pericol, pentru că nu știm în ce direcție te poți orienta.
In 1991, Secretarul de Stat (Ministrul Afacerilor Externe) American, James Baker III, a negociat cu Presedintele Gorbaciov reunificarea celor două Germanii si au semnat „Tratatul de Incheiere al Celui de-al Doilea Război Mondial”. Da, Al doilea război mondial nu s-a încheiat oficial până la reunificarea celor două Germanii. Din 1945 a continuat sub formă de Război Rece.
De aceea vă spun: Războiul din Ucraina trebuie să se incheie cât mai repede si cu un Tratat de Pace, nu cu o înghețare indefinită a conflictului.
Dacă-mi permiteți să fac o glumă: încălzirea globală ar putea dezgheța oricând acest conlfict și, fără să știm ne trezim cu un război nou.
Vă găsiți acum la o răscruce de drumuri si cum veți acționa acum, va influenta viața si suveranitatea Europei pentru foarte mult timp de acum înainte.
Această perioadă dificilă oferă două soluții: una care să vă ducă la pace si prosperitate economică si una care să vă dezintegreze.
Alegeți drumul cel bun. Încheiați pacea cu Rusia si ocupați-vă de redresarea economică. Dacă alegeți războiul veti pierde si vă veți scufunda si mai tare într-o recesiune economică din care nu stiu cum veți ieși.
Un război prelungit va răni Rusia, dar nu o va distruge. Rusia are aliați puternici și o economie care creste cel mai rapid din întreaga Europă.
Uniunea Europeană nu mai are nici un aliat, America se departează de acest război, iar voi v-ati depărtat de China si Rusia. Aveti o economie care se degradează foarte rapid.
Este alegerea voastră!”
A consemnat pentru dumneavoastră Dorin Iacob.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!